Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Rólunk mondták

„Imádom! Akárhol vagyok, előveszem és olvashatom! Nem kell a könyvet cipelni! bármikor kicserélhetem, ha elolvastam a könyvet! Elfér a táskámban. Elég havonta tölteni!

S. Mihályné, Koobe vásárló

„Egy hónapja van nekem egy ilyen. Egyszerűen imádom, azonban csak nagyon keveset tudom használni, mert alig tudom a gyerekem kezéből kicsavarni. Amióta megvan, számítógép és TV helyett olvas. Már ezért is megérte!”

executor1

„Nagyszerű, hogy nem kell cipelnem egyetemi jegyzeteimet mégis minden kéznél van.”

Tóth Zoltán, egyetemi hallgató

„Én áprilisban vettem, sokat használtam, és 1,5 hónap után kellett először töltenem. Nagyon jó kis kütyü, már meg se lennék nélküle. Néha úgy belemerültem az olvasásba, hogy elfelejtettem, hogy nem könyvben olvasok, és lapozni akartam a könyv lapját...:D :D :D”

Szabbree, Koobe vásárló

SG.hu kipróbálta a Koobet

2009. 10. 20. 16:02

Bemutatjuk: HanLin digitális könyvolvasó

Kruza Richárd - 2009. október 20. 11:26, Kedd

A nálunk járt Magyarországon is kapható HanLin digitális könyvet azért szerettük volna közelebbről megismerni, mert egy nagyon fontos és nélkülözhetetlen időtöltést hivatott szolgálni: az olvasást. Azonban mivel nem könyv hanem technikai eszköz, folyamatosan a viták keressztüzében áll, érvek hangzanak el mellette és ellene.

Már egy-két generációval ezelőtt is arra panaszkodtak az idősebbek, hogy a fiatalság nem olvas, és a szépirodalom kezd kimenni a divatból. Pedig a mostani helyzet ebből a szempontból még siralmasabb, amit a Harry Potter-láz kiváltotta határtalan öröm, és a Nagy Könyv szavazás legjobbjai között szereplő kötelező olvasmányok is mutatnak: sok mai felnőtt az iskola elvégzése óta nem vett könyvet a kezébe. A mai fiatalok nagy része - kivételek persze vannak - technológiafüggő. Erről persze nem a önmagában technológia tehet, de ennek a cikknek nem is ez a témája.

Az olvasás élményéhez szorosan hozzátartozik a könyv, mint tárgy. A lapozgatás, a borító, esetleg benne egy dedikálás, a papír illata. A családi könyvtárban lévő kötetek generációkon át, örökségként és emlékként kísérnek bennünket. Évezredes hagyománya van a papírgyártásnak és a könyvnyomtatásnak, lényegében az emberi kultúra szinte teljes egészében könyvtárakban, könyvekben van eltárolva. Igen ám, de jött a digitalizálás, ami nagy lépésnek számít, mivel a könyvek sérülékenyek, ráadásul egy interneten megosztott anyaghoz bárki hozzáférhet, pontosabban hatalmas mennyiségű írásos anyagot érhetünk el a világhálón.

Az e-könyvek tehát nem feltétlenül a nyomtatott könyvet helyettesítik, hanem egyben új funkciót töltenek be: a digitalizált anyagok olvasási komfortjának, élményének növelésére szolgálnak. Természetesen a hagyományos könyv helyett is használható egy digitális könyv, amennyiben valakinek ez az igénye. Ilyen esetben pedig hatalmas mennyiségű anyagot hordozhatunk magunkkal bárhova.

A könyvből való olvasás élménye persze semmihez nem hasonlítható. A kínai gyártmányú HanLin - a kevés számú többi e-könyv típushoz hasonlóan - éppen ezt a különbséget szeretné enyhíteni. Egy laptop háttérvilágítással rendelkező LCD kijelzője ugyanis teljesen más látványt nyújt, mint a papír. Ráadásul számítógépen, de még laptopon is körülményes az olvasás, mivel a PC-t el kell indítani, fájlokat kell keresgélni.

A laptop egy e-könyvhöz képest nagy, nehéz és kényes szerkezet, amire vigyázni kell, ráadásul tele van fontos egyéb anyagokkal, amit nem szívesen hordoz magával az ember. Arról nem is beszélve, hogy ha olvasni szeretne, nincs kedve számítógépet bootolgatni, és nem jó, hogy a gépen lévő ezer egyéb dolog elvonja a figyelmét. Aki olvasott már laptopon tudja, hogy olvasás közben rendszeresen eszébe jut néhány sürgős elintéznivaló, vagy válaszolandó email, amit persze azonnal kezelni kell.

Nézzük meg közelrőlNézzük meg közelről
Hosszúra nyúlt bevezetésünk arra szolgált, hogy emlékeztessük magunkat az e-könyvek funkciójára annak érdekében, hogy tesztpéldányunkat megfelelően tudjuk értékelni, és ne egy butított laptopot lássunk benne. Nézzük meg tehát a szóban forgó készüléket közelről:

A HanLin jellege és a csomagolás tartalma valóban arra utal, hogy egy kifejezetten olvasásra alkalmas eszközről van szó, és semmi egyébről. A dobozban megtaláljuk a gépet, egy elegáns, kinyitható műbőr tokban. USB kábel, 1 GB-os SD kártya, USB-SD kártyolvasó, fülhallgató, csuklópánt, és természetesen a leírások kerülnek ki a dobozból.

Először az tűnik fel, hogy a készülék könnyű: mindössze 220 gramm. 184 x 120.5 x 9,9 mm-es külső méretével valamivel kisebb és főleg vékonyabb mint egy netbook, és természetesen jóval könnyebb. A HanLin műanyag külső háza kicsit sprőd, ami miatt nem csúszkál a kézben. Kezelőszervei abszolút nem hasonlítanak semmilyen egyéb számítástechnikai eszközére, a tervezők úgy látszik igyekeztek mindent leszűkíteni a fájlok kiválasztására és olvasására. Ezen kívül semmit többet nem tud a gép, ám ez is volt a szándék.

A gépen Linux operációs rendszer fut, amivel lényegében a - maximum 4 GB-os - SD kártyára felrakott fájlok között lehet lépegetni a korábban, számítógéppel létrehozott könytárszerkezetben (természetesen USB csatlakozó is van a gépen). A gép PDF, MOBI, DOC, WOLF, MP3, HTML, TXT, CHM, FB2, Djvu, PNG, TIF, GIF, BMP, JPG, PPT, EPUB, LIT, PRC kiterjesztésű fájlokat olvas, valamint mp3-at is lejátszik, tehát olvasás közben zenét is hallgathatunk - kizárólag fülhallgatóval, hangszóró ugyanis nincs a gépben.

A készülék leglényegesebb eleme a speciális kijelző, amit "Electronic Paper"-nek vagy "e-paper"-nek is neveznek. A különleges technológiának köszönhetően a 800 x 600 pixeles panel hatása nagyon hasonlít a papíréra: minden szögből jól látható. Háttérvilágítás nincs, tehát olvasólámpára van szükség, viszont erős fényben is tökéletesen olvasható. A 4 szintű szürkeskálában megjelenő betűk tűélesek, nincs képfrissítés, ami miatt stabil és megnyugtató a látvány. Jelenleg csak fekete-fehér verzióban létezik, azonban ennek - a készülék célját figyelembevéve - nincs negatív jelentősége. A tesztidőszak alatt kiderült, órákon keresztül is élvezetes olvasni a HanLin-on, ebből a szempontból tehát nagyon kellemes meglepetést okozott.

A menüszerkezet minimális, lényegében kimerül a fájlok kikeresében és megnyitásában, meg pár funkcióban, ami elég is. Bekapcsoláskor egymás alatt sorban jelennek meg a könyvtárak vagy fájlok, melyeket az alsó numerikus billentyűkkel lehet kiválasztani. Az egyes számú sorban a félbehagyott olvasmányainkhoz térhetünk vissza, tehát nem kell keresgélni, mit is olvastunk korábban: a könyv ott folytatódik, ahol "becsuktuk". Olvasás közben öt különálló könyvelzőt helyezhetünk el, valamint lehetőség van a szöveg nagyítására több fokozatban: a legnagyobb fontméret esetében elfordul a szöveg, tehát fektetve kell fogni a gépet.

A leggyakrabban használt lapozógombok a gép bal oldalán találhatóak, de nem tökéletes az elhelyezésük. Ha ugyanis tokban van a gép, az ember értelemszerűen úgy fogja a HanLin-t mint egy könyvet, így viszont sehogy nem lehet elérni ezeket a gombokat. A megoldás: egyik kézzel elengedjük és lapozunk, vagy egyszerűen kivesszük a gépet a tokból.

A gyakorlat azt mutatta, hogy funkciók tekintetében a fentieknél több valóban nem kell egy ilyen készülékbe, azonban a mai villámgyors számítógépekhez szokott társadalomnak kicsit lassúnak tűnhet a műveletek végrehajtása. A sebesség talán az energiatakarékosság, pontosabban az akkumulátoridő növelésének oltárán esett áldozatul, mivel amúgy egy laptophoz képest nagyon sokáig képes működni a készülék: ebben persze a speciális kijelzőnek is komoly szerepe van. Lebilincselően érdekes nyomtatott könyv esetében az ember már előre fogja a lap sarkát, és a megfelelő pillanatban lapoz, így majdnem folyamatosan tud olvasni. A HanLin esetében ugyanilyen céllal azt a technikát kell alkalmaznunk, hogy az utolsó sornál már meg kell nyomnunk a lapozógombot, és mire a sor végére értünk, már megjelenik a következő oldal.

Értékelés

Ha számításba vesszük az interneten elérhető írott anyagok mennyiségét, valamint a digitális könyvtárak és e-könyvek hatalmas választékát, azt kell mondanunk, hogy az olvasni vágyó ember kedvenc szerkezetévé válhat a HanLin. Használata nem emlékeztet a számítógépére, a képernyő látványa valóban kellemes, és nem fárasztja a szemet, ráadásul hasonlít a papírra. Utazáskor nincs szükség az olvasandó anyagok kinyomtatására, és a tárterületnek csak az alkalmazott SD kártya szab határt. Aki tehát ilyet használ, azt érzi hogy olvas, és véletlenül sem tudják figyelmét elvonni a számítógépek szokásos ügyes-bajos dolgai, és mellette szól még a hosszú akkumulátoridő.

A 80 ezer forint feletti vételár Magyarországon sajnos soknak számít, ami valószínűleg sok könyvkedvelőt visszariaszt - annak ellenére, hogy a családok nagy részében ennél nagyobb összegeket költenek a szülők olyan számítástechnikai eszközökre és szoftverekre, amik kizárólag játékra használhatóak. Mivel nem slágertermék, gyártása nyilván kevésbe gazdaságos, mint mondjuk egy Playstation-é. Vételár vonatkozásában tehát összehasonlítást végezni éppen annyira van értelme, mint egy diszkóbelépő és egy színházjegy árának esetében. Számolás közben pedig álmodozhatunk, hogy milyen szép is lenne, ha minden második gyereknek valamilyen játék helyett ilyene lenne otthon, és azt csinálná, amit sokan csináltunk: faltuk a könyveket. Azonban - a hagyományos vagy digitális könyv esetében egyaránt - ez egyelőre tényleg csak álom.

Olvassa el az SG.hu cikkét