Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Rólunk mondták

„Imádom! Akárhol vagyok, előveszem és olvashatom! Nem kell a könyvet cipelni! bármikor kicserélhetem, ha elolvastam a könyvet! Elfér a táskámban. Elég havonta tölteni!

S. Mihályné, Koobe vásárló

„Egy hónapja van nekem egy ilyen. Egyszerűen imádom, azonban csak nagyon keveset tudom használni, mert alig tudom a gyerekem kezéből kicsavarni. Amióta megvan, számítógép és TV helyett olvas. Már ezért is megérte!”

executor1

„Nagyszerű, hogy nem kell cipelnem egyetemi jegyzeteimet mégis minden kéznél van.”

Tóth Zoltán, egyetemi hallgató

„Én áprilisban vettem, sokat használtam, és 1,5 hónap után kellett először töltenem. Nagyon jó kis kütyü, már meg se lennék nélküle. Néha úgy belemerültem az olvasásba, hogy elfelejtettem, hogy nem könyvben olvasok, és lapozni akartam a könyv lapját...:D :D :D”

Szabbree, Koobe vásárló

iTextreme Koobe Classic teszt

2009. 10. 06. 09:09

Könyvolvasó magyarul – Koobe olvasó tesztje

Dátum: 2009-10-01 | Szerzõ: MaxRay

TianJin Jinke Electronics - Koobe (HanLin) (82%)

Ár/érték arány 85%
Felszereltség 84%
Kezelhetőség 80%
Külalak 81%

Pozitívum: Gyors lapozás és működés, teljesen magyar nyelvű, széles körű formátum támogatás, SDHC kezelés

Negatívum: USB 1.1-es kapu, közepes építési minőség, hiányos HTML link felismerés

A könyv alapvető formáját tekintve immár évszázadok óta változatlan. Papírra készül, melyre valamilyen nyomdai eljárással szöveg tartalmat visznek fel, majd az egészet egy esztétikai, gyakorlati és védő funkciókat is ellátó borítóval fogják össze. A digitális technika azonban mindenhova beszivárog és miért épp egy ilyen régi koncepciót ne próbálna megújítani. Ezen megújulás vagy újjászületés olvasási szokásainkra is hatással van és az új könyvolvasókkal talán egy picit újra „divat lesz” olvasni az internetes blog illetve egyenesen papírpocsékolásnak minősíthető bulvár sajtó mellett újra minőségi és akár klasszikus szépirodalmat is kezünkbe veszünk.

Az elektronikus könyvolvasók vagy angol nevükön eBook Reader eszközök egy E-Ink nevű képernyő technológiát használnak, melyen egy adott nem változó tartalom elektromos áram nélkül marad meg, így csupán a kijelző tartalmi frissítéséhez kell áram az eszköz fő rendszerein kívül. Ez a különleges képernyő egyben természetes és valódi papír szerű hatást kelt - a képernyő nem bocsát ki fényt, ugyanúgy olvasólámpa kell, mint egy klasszikus könyv esetében – valamint rendkívül hosszú üzemidőt garantál. Mostani tesztalanyunk esetében sincs ez másképp és a gyári adatok közt az akkumulátoros üzemidőt nem órákban vagy napokban adják meg hanem lapozások számában, ami a Koobe esetében 7-8000 oldal.

(A Koobe olvasó valójában a TianJin Jinke Electronics System Co. LTD. által gyártott HanLin E-Book olvasó. )

A Koobe egy viszonylag kicsi és karcsú 184x121x10 mm-es mértekkel rendelkező eszköz, melyben 6 colos 800x600 pixel felbontású E-Ink technológiájú ePaper képernyő található. A 210 grammos készüléken Linux kernel alapú operációs rendszert találunk, melyen Adobe Reader Mobile illetve számos formátum kezelésére szolgáló kiegészítés található. A készüléken 3.5mm-es audio Jack csatlakozó is megtalálható valamint egy egyszerű zenelejátszó program, illetve USB 1.1-es porton keresztül csatlakozhat számítógépünkhöz, valamint az akkumulátort is ezen keresztül tölthetjük.

Az olvasóban egy eredetileg mobiltelefonokban használt 950 mAh kapacitású akkumulátor található, melyet némi csavarozás után tudunk szükség esetén cserélni. (a dobozban kis csavarhúzót is kapunk az olvasóhoz)

Kezelhetőség

A készülékben nincs főmenü illetve olyan szokásos kezdőlap, mely a Sony vagy az iRex készülékeinél látható. Ez bizonyos szempontból jó, mivel a könyvekhez való eljutás és megnyitás lépéseit lerövidíti ám például a zenelejátszóhoz, vagy a beállításokhoz így egyel több kattintással juthatunk el.

A Koobe megközelítőleg 450 MB általunk felhasználható belső memóriával rendelkezik, mely már önmagában is meglehetősen sok szöveg tárolására elegendő, de az olvasó képes SD illetve SDHC memóriakártya befogadására is. A belső memóriát és a memóriakártyát egyaránt kezelhetjük az olvasó számítógépre csatlakoztatásával egy közönséges miniUSB csatlakozó segítségével, melyet követően a gépünk szabványos tárolóként felismeri az eszközt és a memóriakártyát egyaránt, melyek plusz meghajtóként jelentkeznek. Akkor szabadon kezelhetjük a tárolók tartalmát, másolhatunk, törölhetünk kedvünkre. Habár a folyamat kényelmes lenne mégsem javasolt, mivel a kapcsolati sebesség igen lassú 3-400 kB ami RTF, TXT vagy DOC állományok esetén nem probléma, de nagyméretű PDF-eknél már jelentős időbe telhet a másolás. Ez a rémesen lassú sebesség az USB 1.1-es kapunak köszönhető, ám az ígéretek szerint az új modellben már USB 2.0 lesz.

Kisebb  mint egy könyvKisebb mint egy könyv

A készülék használata során egyszerre mindig csak az egyik tárterület tartalmát látjuk, melyek közt válthatunk a menü gombbal, illetve amint az SD kártyát eltávolítjuk automatikusan megjelenik a belső memória és amint behelyezünk egy kártyát a készülék rögtön igyekszik megjeleníteni annak tartalmát. Elsődleges tárterület kijelölésére nincs lehetőség a készülék mindig a fent leírtak szerint működik, nem jelölhetjük ki, hogy például mi csak a belső memóriát szeretnénk látni.

A készülék oldalán jobb oldalán találunk egy +/- gombot, mely sajnos nem képes a betűméreten változtatni, hanem a szinte feleslegesnek tűnő zenelejátszó hangerejének állítására szolgál.

Könyvolvasás és kezelés a gyakorlatban

Egy könyv vagy írás megnyitásakor a menüben lehetőségünk van közvetlenül az első vagy az utolsó oldalra ugrani illetve egy általunk megadott oldalszámra is közvetlenül eljuthatunk. Sok esetben megjelenik egy katalógus menüpont is, mely a megfelelően megformázott dokumentumok és digitális könyvek esetében a tartalomjegyzékre utalna, ami megkönnyítené a navigációt illetve közvetlen fejezethez ugrást. Sajnos mivel a legtöbb interneten akár a Magyar Elektronikus Könyvtárból elérhető könyvek esetében sem találunk ilyen formázást ezt viszonylag ritkán tudjuk kihasználni. Ugyanez a helyzet a link követéssel, mely csak megfelelően ebook olvasón történő használatra kialakított HTML állomány esetében működik.

A Koobe hasonlóan minden olvasóhoz képes elfordítani a dokumentumot mely hagyományos szövegformátumok esetében kényelmesebb olvasást jelenthet, hiszen még nagyobb betűméret mellett hosszabb sorokat láthatunk, ám rögzített layout-al rendelkező könyvek illetve magazinok esetében ez nem old meg semmit, mivel ilyenkor nincs nagyítási lehetőségünk és elfordítva is a teljes lapot kicsinyíti a készülék. Hagyományos esetekben az elfordítás automatikusan nagyobb betűméretet jelenet, hiszen ilyenkor csak az oldal felét harmadát látjuk. Ezen felül elforgatva a menü hagyományosan állítva jelenik meg ami önmagában nem kritikus hiba, de mindképp kényelmetlen.

A szövegnagyításra a legtöbb dokumentum esetében lehetőségünk van, habár bizonyos PDF-ek és más formátumok esetében, például magazinoknál nem mindig tudjuk megoldani. A nagyítási folyamat lineáris és öt fokozat közt választhatunk, vagyis a legkisebbtől a legnagyobb felé haladhatunk a nagyító gomb megnyomásával, közvetlenül egyel kisebb betűméretet csak a menü gomb megnyomása után a nagyítás opcióban lévő méretezéssel tudunk választani.

A készülék igen széleskörű formátum támogatással rendelkezik és képes egyebek mellett HTML állományokat is megnyitni, ám az azokban lévő hivatkozásokat semmilyen módon nem tudja kihasználni. Természetesen az átméretezés működik, habár az alul előugró menüben ilyenkor nem szerepel a nagyítás így csak sorban lépkedhetünk a mért lehetőségek közt, melynél az olvasó néha automatikusan orientációt is vált.

Záró gondolatok

A Koobe egy jó képességű és sok piaci versenytársától lényegesen gyorsabb elektronikus könyvolvasó, ám még korántsem kiforrott. Az 1.1-es USB kapu kissé érthetetlen és jobb HTML link felismerésnek is örülnénk, valamint az gyártási minőség sem tökéletes de mindezek ellenére bátran mondhatjuk hogy nagyon kellemes órákat, napokat szerzett nekünk a Koobe. Apróbb hibái és esetleges kezeléssel kapcsolatos fonákságai nem jelentenek komoly akadályt és a kényelem valamint az általa nyújtott szolgáltatások feledtetnek mindent. A Koobe révén akár egy kisebb könyvtárat is magunkkal vihetünk egy nyaralásra vagy hétköznapokon is és amíg a tömegközlekedés révén minden más megoldásnál több időt töltünk utazással kedvünkre olvasgathatunk, ebből a pici, könnyű egy kézzel is könnyen kezelhető eszközből.

Aki esetleg gazdagabb funkcionalitású olvasóra vágyik, amely esetleg érintőképernyővel is rendelkezik ajánljuk az iRex Technologies termékeit, de a hagyományos olvasók terén mindenképp érdemes számolni a Koobe-val már csak a hibátlan Magyar kezelőfelülete és ékezetes megjelenítése miatt is.

Olvassa el az IT extreme cikkét eredetiben