Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Rólunk mondták

„Imádom! Akárhol vagyok, előveszem és olvashatom! Nem kell a könyvet cipelni! bármikor kicserélhetem, ha elolvastam a könyvet! Elfér a táskámban. Elég havonta tölteni!

S. Mihályné, Koobe vásárló

„Egy hónapja van nekem egy ilyen. Egyszerűen imádom, azonban csak nagyon keveset tudom használni, mert alig tudom a gyerekem kezéből kicsavarni. Amióta megvan, számítógép és TV helyett olvas. Már ezért is megérte!”

executor1

„Nagyszerű, hogy nem kell cipelnem egyetemi jegyzeteimet mégis minden kéznél van.”

Tóth Zoltán, egyetemi hallgató

„Én áprilisban vettem, sokat használtam, és 1,5 hónap után kellett először töltenem. Nagyon jó kis kütyü, már meg se lennék nélküle. Néha úgy belemerültem az olvasásba, hogy elfelejtettem, hogy nem könyvben olvasok, és lapozni akartam a könyv lapját...:D :D :D”

Szabbree, Koobe vásárló

Technet és a Junior

2009. 10. 06. 09:58


Fura, hogy az E-book readerek kicsi, de dinamikusan bővülő vallásának elsőre és másodikra nem, csak a harmadik menetben sikerült megtérítenie. Pedig egész kicsi korom óta nagyon sokat olvasok, ráadásul csaknem olyan gyorsan, mint Lenin, aki a legenda szerint félpercenként lapozott.

Hiába viszem el egy hétvégi pihenésre akár a legvastagabb új Stephen Kinget is, biztos, hogy nem tart ki négy-öt óránál tovább. És az ember mégsem rakhatja tele irodalommal az utazótáskáját, meg anyagilag is nehéz bírni a terhelést. Mégsem éreztem úgy egészen eddig, hogy az E-book majd megváltoztatja az életemet.

Aztán ott találtam magam egy jó kis zöld műbőr kárpitos MÁV-szerelvényen, négy óra hosszára, sötétedés után úgy, hogy pont nálam volt a Koobe (hát nem az évszázad vicce a név, de azért jópofa: tessenek csak hátulról előre olvasni!).


Koobe Junior - Műszaki adatok

Méretek: 151,2 x 105,4 x 10 mm Operációs rendszer: Linux OS (USB-n windows alól kezelhető) CPU: 400 MHz Samsung ARM-9 processzor Memória: 400 MB, SD kártyával 16 GB-ig bővíthető Kommunikáció: USB 2.0, 3,5 mm jack Tömeg: 160g Kijelző: 5 coll átlóméret, 800x600 E-Ink, 8 fokozatú szürkeátmenetes megjelenítés Egy feltöltéssel elérhető üzemidő: napi 300 oldal elolvasása mellett kb. egy hónap Akkumulátor: Li-polimer, 1000 mAh Támogatott formátumok: PDF, DOC, WOLF, MP3, HTML,TXT, CHM, FB2, Djvu, PNG, TIF, GIF, BMP, JPG, PPT, EPUB, LIT (nem DRM), PRC, MOB (nem DRM)

Szerencsére az A5-ös méretű kis fekete holmit jó előre feltöltötték anyaggal, így A láthatatlan légió után még a Ragyogás eleje is segíthetett feldolgozni a semmittevést. És, bár úgy szálltam fel a vonatra, hogy nekem ilyen úgyse kéne, úgy szálltam le, hogy ilyet kérek a Jézuskától.

A Koobe Junior

Ha nincs ez a kényszerű többórás együttlét a Koobéval - mostantól csak Kópénak fogom hívni -, úgy adom vissza, hogy nem kell, mert bár 16 dekájával ez a világ eddigi legkönnyebb E-book olvasója, szinte minden más paraméterében rosszabb a két korábban nálunk járt holminál, a Sonynál és a Kindle 2-nél. Nincs érintőképernyője, nincs hatalmas kijelzője, csak nyolc árnyalatot tud megjeleníteni, nem olvas fel, és a többi és a többi. Ráadásul hiába van három lehetőség is a lapozásra (két gombpár ér es pöcök), egyik sem áll igazán kézre.

Viszont szinte minden elektronikus dokumentum-formátumot felismer, és elfér a dzsekim belső zsebében.

A vonatos kaland után még öt napig volt nálam a Kópé. Befejeztem a Ragyogást, átfutottam az Alice Csodaországbant angolul, kábé tizenötödjére is elolvastam Lemtől a Legyőzhetetlent, meg valami hülye féltörténelmi-félfantasy kalandregényt is felfaltam félig.

Mindezt a holtidőkben. Mert ezt a kis vackot mindenhova magammal tudom vinni. És ha valahol várni kell valakire egy negyedórát, ha este mégsem tudok olyan könnyen elaludni, de már nincs kedvem felkelni könyvet keresni, a Kópéban akkor is ott voltak a betűk.

Azért ezen a gépen is látszott, hogy az E-ink (vagy E-paper, nézőpont kérdése) még nem tökéletes. A lapozás egy leheletnyivel hosszabb a kelleténél, ez nagyon idegesítő. De olvasásra máris sokkal jobb, mint akármelyik klasszikus kijelzőjű notebook vagy netbook. A kontraszt, a háttérvilágítás hiánya jobb a szemnek. Az akku egyetlen feltöltésével egy hónapon át el lehet olvasni napi háromszáz oldalt (a gép csak akkor fogyaszt áramot, ha lapoz - tulajdonképpen ki se kell kapcsolni soha). És ez ugye célgép: nincs hosszú bootolás egy sima .doc megjelenítéséért..

A könyvpiac gyűjtsön szemfedélre?

Úgy tapasztaltam (és sokaktól hallottam ezt), hogy a villanykönyvet nehéz elsőre megszeretni. Vagyis lehet, hogy késik még egy darabig a világforradalom. Az elektronikus könyvolvasó ugyanis jelenleg drága, mint a fene. Tehát kevesen veszik meg csak úgy, kíváncsiságból. (Még kevesebben olyan szerencsések, mint én, hogy hozzávágják kipróbálni.) És még aki megvette sem biztos, hogy elsőre megszereti. Rossz a fogása, nem tolerálja, ha a sarka kicsit belelóg a fürdőkádba, nem célszerű csattanva leejteni este az ágy mellé, ha jön az Álommanó.

Ezért kellenek a megszállott kütyümániások. Kifizetni 73 ezer forintot, húsz jó új, száz jó antikvár ponyvaregény árát egy buta, lassú dologért, hogy aztán a technológia terjedésével párhuzamosan lehessen olcsóbb és jobb a cucc, ahogy felfut a tömeggyártás. Úgyhogy tessék csak megvenni ezt a Kópét, Kindle-t, Sony Readert, hogy - ha mégsem hozná meg most a Jézuska - jövő karácsonykor már csak felébe kerüljön. Mert annyiért már én magam is megveszem majd.

És akkor reszkethetnek a könyvkiadók, könyvkereskedők, és egy kicsit az írók is - de örvendhetnek a könyvmolyok. Az én jóslatom szerint nagyjából ugyanaz a válság várható az ő világukban, mint a zenepiacon. Ha elterjednek az E-book olvasók, már csak statisztikai alapon is tuti megjelennek a warezoló rajongók is minden népszerű szerző mögött. És ki fog kifizetni 3-4-5 ezer forintot a legújabb bestsellerért, amikor egy lelkes anarchista olvasó úgyis tuti feltölti a könyvet a megjelenés előtt pár nappal valahova?

Egy pár tíz kilobájtos txt-fájlhoz még torrentezni se kell. És talán az egész csak azon múlik, elég sok ember ragad-e egy vonaton pár órára mondjuk egy kölcsön-Koobéval.

OLVASSA EL A TELJES CIKKET A TECHNETEN